Chili- och limelax i ugn med nudelsallad

Chili- och limelax i ugn med nudelsallad

4 portioner

600 g lax, hel bit
0,5 röd chili, urkärnad, finhackad
2 tsk flingsalt
0,5 tsk peppar
30 g skalad, tunt skivad ingefära
1 lime, tunt skivad

Nudelsallad:
300 g glasnudlar
1 msk solrosolja, eller majsolja
1 dl sesamfrön
2 lime, pressad saft
0,5 urkärnad, finhackad röd chili
1 msk fisksås
2 msk mango chutney
0,5 st tunt skivad rödlök
1 skalad morot
1 dl hackad färsk koriander

Lägg laxbiten med skinnsidan neråt i en ugnsfast form. Strö över chili, salt och peppar. Fördela ingefära- och limeskivor på laxen. Låt stå mitt i ugnen (175º) cirka 15 minuter tills laxen har en innertemperatur på cirka 50°.

Nudelsallad
Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj nudlarna i kallt vatten, låt dem rinna av i ett durkslag och rör i olja så att de inte klibbar ihop.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått färg. Pressa limesaft i en stor skål. Tillsätt chili, fisksås, mango chutney och rödlök. Rör om. Skala tunna morotsstrimlor med en potatisskalare eller osthyvel och lägg i skålen. Blanda ner nudlar, sesamfrön och färsk koriander. Rör om så att allt blandas.

Recept och bild är lånad på Coops hemsida.

Kommentera