Frukostshot

Börja dagen med en energigivande shot!
Receptet kommer från boken ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson som också skriver att denna dryck tog bort hennes pappas knä-ont (ingefäran är erkänd för att kunna minska smärtan hos personer med artros i knäna) och håller immunförsvaret i topptrim.

1 liter vatten
200 gram färsk ingefära
0,5 dl flytande honung
2 st citroner

  1. Skölj ingefäran noga och riv den grovt, enklast går det i matberedaren med rivjärnet monterat. Ingefäran behöver inte skalas. Lägg ingefärsrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och låt sjuda under lock 20-30 minuter.
  2. Sila av, låt svalna till 60 grader och tillsätt honung. Låt sedan svalna till rumstemperatur.
  3. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner saften i ingefäravätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.
  4. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan du serverar.shot_2

Fördelar med ingefära

Ingefära är en känd huskur vid förkylning. Så det bästa är att proppa i sig ordentligt med ingefära så fort du börjar känna sig sjuk. Ingefäran har dessutom antiinflammatoriska effekter, så gör gärna till en vana att äta ingefära i någon form så ofta du kan. Riv den över maten, gör en smoothie eller koka te med ingefära och citron. Eller varför inte en härlig frukostshot!

Ingefära är välgörande för matsmältningen. Den stimulerar magen och tarmarna och gör så att produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Dessutom lugnar den magen, minskar gasbildning och motverkar förstoppning.

Kommentera