Grillad makrill provencale

4 personer

4 rensade och sköljda makrillar

Fänkålsröra
6 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 stora rödlökar skalade och skurna i stora klyftor
det yttersta av skalet i strimlor samt saften 1 citron
1 fänkål skuren i strimlor
salt och nymalen peppar efter smak
1 kvist färsk grovskuren rosmarin
2 kvistar färsk grovskurna timjan
1 msk färska, grovskurna dragonblad
4 stora tomater skållade och skalade, urkärnade och skurna i 1/4-delar (ersätt/peta bort tomaterna när du går på detox)
1 msk grovskuren kapris (antingen bär eller vanlig kapris)
6 grovskurna sardellfiléer
salt och nymalen peppar efter smak

Gör så här
Dela vitlöksklyftorna på längden och koka 1 minut i lättsaltat vatten. Värm olivoljan i en kastrull. Lägg i vitlök, rödlök, citronskal och fänkål. Salta, peppra och tillsätt sockret. Låt koka på låg värme tills fänkålen är ”al dente” (nätt och jämnt färdigkokt). Lägg i örterna och sist tomaterna. Blanda om och smaka av med salt och peppar. Vänd ner kapris och sardeller.
Pensla makrillen med olivolja, salta och peppra (inuti och utanpå). Grilla på het grill eller en het torr stekpanna, som du strött en aning salt i. Fisken skall få ordentlig färg på båda sidor, 3-4 minuter per sida kan vara lagom. Känn efter intill benet med vass kniv om den är färdig.

Lägg upp fisken på ett stort fat med grönsakerna som bädd. Ringla lite olivolja och pressad citronsaft över.

Recept och bild är lånat från ICA’s receptbank.

Kommentera