Inkokt lax

4-5 personer

4 st färska eller styckfysta laxfiléer
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl socker
3 dl vatten
1 msk salt
1 st röd lök,skuren i tunna ringar
1 st morot,skivad i ”pengar”
10 st vitpepparkorn
1-2 st lagerblad
1 knippe dill efter smak

Tillbehör:
Dillmajonnäs
Pressgurka
Kavring/färskpotatis/sallad

Dillmajonnäs:
Blanda i rikligt med hackad dill i 0,5 dl majonnäs (eller mindre) + i burk creme fraiche/gräddfil (laktosfritt alternativ för dig som kör detox) och smaksätt med några droppar citron

Pressgurka:
1. Hyvla 0,5-1 gurka fint med osthyvel och salta lätt, lägg en tallrik eller annat med en tyngd i (som press) över gurkan i ca 30 minuter. Häll av den vätskan som blir
2. Blanda i en burk med lock:
2 msk  ättikssprit
1 dl  vatten
4 msk  strösocker
3 krm  salt
2 msk  finhackad persilja (om man vill)
3. Lägg gurkan i burken och låt stå minst en timma innan servering, klart!

Gör så här:
1. Dela varje filé i tre bitar
2. Blanda alla övriga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp alltsammans och låt lagen sjuda ett par minuter.
Lägg i laxbitarna och låt dem koka cirka en till två minuter. Det är viktigt att lagen täcker fisken ordentligt.
3. Tag kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen.

Servera laxen kall med dillmajonnäs och pressgurka på kavring eller med nykokt färskpotatis. Och för dig som går på detox avnjutes denna härliga lax med din favoritsallad.

Smaklig spis!

Kommentera