Kimchi

Kimchi
OBS: Tar 15 minuter att blanda och ska vila i 6 veckor.

6 portioner

300 g vitkål
150 g morot
150 g rättika
0,5 finhackad röd chili, ev mer
1 msk finriven färsk ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk salt

Gör så här:
Skala och tvätta alla grönsaker. Gör rent kniv, skalare och där du arbetat.

Strimla vitkålen fint. Spara roten. Hyvla morot och rättika med hjälp av skalaren tills grönsakerna är slut.

Varva vitkål, morot och rättika med chili, ingefära, vitlök och salt i en skål och blanda runt. Arbeta fram vätska genom att trycka hårt och krama grönsakerna mot botten på skålen.

Fyll en burk på 1 liter med grönsakerna och häll över vätskan som bildats.

Lämna litet utrymme längst upp och lägg dit roten från vitkålen. Roten ska hjälpa till att trycka ner grönsakerna så att vätskan täcker grönsakerna helt. Sätt på locket och ställ mörkt och rumstempererat, 18–20 grader. Låt stå i 6 veckor.

Kimchi är en basvara i koreansk matlagning. Det är krispigt, starkt, syrligt och fantastiskt gott. Koreanerna äter det till precis vad som helst.

Recept och bild är hämtat från Coop’s hemsida.

Kommentera