Laksa med kyckling

4 personer

1 st citrongräs
3 msk citronjuice
400 g kycklingfiléer
1 l vatten
5 st kaffirlimeblad
2 tsk salt
3 st ägg
100 g glasnudlar
3 st vitlöksklyftor
2 st schalottenlök
2 st chilifrukter, röda
2 cm ingefära
1/2 tsk gurkmeja
4 st vitpepparkorn
10 st cashewnötter, osaltade
6 dl vatten 2/3 dl
1 st ekologisk hönsbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
lite honung för sötma
2 dl böngroddar, till servering
1 kruka basilika, vanlig eller thai
1 dl rostad lök (undvik tillbehöret under detox)

1. Banka citrongräset. Pressa citronjuicen.
2. Koka kycklingfiléerna hela i vattnet med citrongräs, citronjuice, limeblad och salt ca 10 min. Ta upp kycklingen och ställ åt sidan. Spara buljongen.
3. Koka äggen hårdkokta.
4. Koka glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
5. Kryddpaste: Skala och skär lök och vitlök grovt. Skölj, kärna ur och skär chilifrukterna grovt. Skala och grovskiva ingefäran.
6. Mixa lök, vitlök, chili, ingefära, gurkmeja, vitpeppar och nötter till en tjock pasta i en matberedare. Fräs pastan i oljan i en panna 2 min.
7. Tillsätt vatten, buljongtärning, kokos­mjölk och honung till pasten. Låt koka 5 min.
8. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg upp alla tillbehör i olika skålar och låt alla plocka. Häll över den varma buljongen.

”Laksa” betyder ”soppa”, i både Indonesien och Malaysia. Rätten kan göras på en mängd sätt men innehåller oftast nudlar. Servera tillbehören i olika skålar och låt alla runt bordet plocka!

Smaklig spis!

Recept och bild är lånat från Allt om mat.

Kommentera