Ljummen kycklingsallad med sweetie och ugli

Ljummen kycklingsallad med sweetie och ugli

4 portioner

500 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
1 dl pressad ugli (citrusfrukt, se info nedan)
2 dl pressad sweetie (citrusfrukt, se info nedan)
0.5 finhackad gul lök
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk smör
Sallad:
250 g glasnudlar
3 tunt skivade stjälkar blekselleri
1 tsk sesamolja
2 tsk japansk soja
0.25 tsk salt
1 dl grovhackad persilja eller koriander
ev cashewnötter

1. Skär kycklingen i cirka 2 centimeter tjocka strimlor. Blanda citrussafterna, lök och salt i en skål. Vänd ner kycklingbitarna och låt dra i 1 timme.
2. Låt kycklingbitarna rinna av och torka av dem med hushållspapper. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner smör och kyckling. Stek i het panna under omrörning cirka 5 minuter.
3. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj snabbt och låt rinna av i ett durkslag.
4. Blanda kycklingbitar, nudlar, selleri, sesamolja och soja. Smaka av med salt.

Lägg upp i en rymlig skål, toppamed persilja eller korianderoch eventuellt cashewnötter. Servera ljummen på en gång.

Tips: Det du inte använder av citrusfrukterna kan du filea och blanda ner i nudelsalladen.

För dig som undrar över citrusfrukterna i detta recept:

Ugli- Ugli är en citrusfrukt som upptäcktes viltväxande på Jamaica 1914. Att döma av blad och fruktstorlek är det troligen en Tangelo, dvs en korsning mellan tangerin och grapefrukt.

Sweetie- Sweetie är en citrusfrukt som kommit fram genom korsning mellan pomelo och grapefrukt. Även om skalet är grönt är frukten fullt mogen.

 

Bild och recept är lånat från Coops hemsida.

Kommentera