Nordafrikansk fisk

4 personer
4 skivor torsk eller annan vit fisk
1 dl olivolja
1 tsk färsk ingefära, riven
1 kuvert saffran

Kryddblandning:
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk harissa (tunisisk stark röd sås gjord på bland annat chilipeppar och vitlök) eller lite cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander

Servera med:
En handfull oliver, grovhackade om du vill. Färsk koriander eller persilja. En citron i klyftor.

Börja med kryddblandningen. Skala och stöt vitlöksklyftorna med salt i en mortel. Blanda med harissa eller cayenne, spiskummin och koriander.
Klappa fiskskivorna med kryddblandningen, lägg i en form, täck med folie och ställ kallt i minst 4-5 timmar.

Värm ugnen till 200 grader.
Blanda olivoljan med ingefära och saffran. Droppa blandningen över fiskskivorna i formen. Sätt in mitt i ugnen och stek tills fisken är klar.
Strö över oliverna och garnera med färsk koriander eller persilja.
Servera med citronklyftor och valfritt tillbehör.

Smaklig spis!

Recept och bild är lånat från boken ”Maten från havet” med Tomas Tengby

Kommentera