Före detox – förberedelser

Förberedelser inför DetoxFörberedelser innan detox

Minska ditt kaffe och/eller teintag några dagar innan du påbörjar din detox. Och försök även att minska på ditt sockerintag.
När du utesluter koffein och socker så är en vanlig biverkning att du får huvudvärk, den går över. Det kan även vara bra att dra ner på alkohol och de allra osundaste vanorna, om man har några, innan man börjar. Under detox bör du undvika vanliga läkemedel såsom huvudvärkstabletter.

Planering är A och O

När du planerar för detox ska du ta dig tid att gå igenom vad du får äta och vad du bör undvika. Att gå på detox kräver lite extra planering och dina matinköp kommer att se annorlunda ut. Att vara förberedd gör allting enklare. Det finns en köplista att skriva ut som du kan ha med dig för inspiration. Och recepten som finns här ska locka till goda middagar under den tid du går på din detox.

Förbered mellanmål

Du kommer kanske att uppleva en rastlöshet när du inte längre kan ta dina dagliga koppar kaffe/te. Se till att du har några goda vita teer och/eller örtte till hands. Även osaltade nötter, hemlagade bars och grönsaksstavar kan vara gott att ha om och när suget sätter in.

Ha en plan för barnen

Barnen kan äta det du äter under detox men du kan variera deras kolhydratintag. Ge dom både pasta, ris och potatis även om du själv väljer bort det under denna period. Naturligtvis ska/kan barnen äta gluten, socker och laktos om dom gör det i vanliga fall.

Varför gör man en detox?

Lite förenklat kan man säga att våra kroppar ofta är för sura. Och det kan leda till sjukdomar och sämre livskvalitet. Orsaken till försurningen är att vi äter för liten andel basisk mat.

För att komma i balans kan du genomföra en detox-kur. Under tre veckor gör du kroppen mer basisk och rensar ut gifter och slaggprodukter. Det handlar inte om pulver och kosttillskott utan om vanlig nyttig mat. Och det finns många olika typer av detox, hitta en som passar dig så är chansen större att du lyckas.

Den detoxen som vi beskriver på ”Let’s go detox” innebär att du inte ska äta mejeriprodukter, gluten, socker, e-ämnen, rött kött, koffein och alkohol men mycket annat gott i 21 dagar.

Många har teorier om att socker är ok under detox och der ingår ofta en större del av frukt, bär och annat socker. Den här ”holistiska” detoxen handlar om att ändra ph-värde i kroppen vilket är välgörande för hälsan. Vi har skrivit vår receptbank med inspiration från välkända osteopaten Nishan Joshi.

Det har förekommit en del debatter runt socker, mjöl och mjölk i media (det vita ”giftet”). Mer info hittar du här.