Sesampanerade kikärtsbiffar med quinoasallad

4 personer

2 burkar kikärter
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 grön paprika
saft från 1/2 citron
1 ägg
2 dl glutenfria havregryn
salt och peppar
1 1/2 dl sesamfrön
smör eller rapsolja

Quinoasallad
4 dl kokt quinoa
1 dl gröna ärter
2 st valfri grön grönsak
salt och vitpeppar

Koka quinoan enligt anvisningen på paketet (ca 13 minuter). Lägg ärterna i kastrullen och låt dem koka med den sista minuten. Häll av vattnet. Skär upp valda grönsaker och lägg i en skål. Tillsätt den kokta varma quinoa­blandningen. Smaka av med salt och peppar.

Häll av vattnet från kikärterna och skölj ordentligt. Lägg kikärterna
i en matberedare tillsammans med vitlök, lök och paprika skuren i bitar. Häll i citronsaften. Mixa blandningen tills den är finfördelad.

Tillsätt ägg och havregrynoch blanda om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Om det blir för kladdigt tillsätt lite sojamjöl eller extra havregryn.
Häll sesamfrön på en tallrik. Forma färsen till biffar och panera biffarna runtom med sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med smör eller rapsolja. Stek biffarna i 3–4 minuter på varje sida. Servera med quinoa­sallad och tzatziki.

Recept är lånat av Ulrika Davidsson och bilden av Malte Danielsson, mer info här.

Kommentera