Slätvar med spenat och koriander

Innan du börjar. Gör i ordning allt först. Plocka fram, hacka och strimla och lägg i små högar eller i skålar. För sedan går det snabbt. Alla råvarorna ska ha kvar lite tuggmotstånd, då blir det godast och fräschast.

4 personer

100 g färsk spenat
25 g sockerärtor
1/2 fänkål
6 basilikablad, finstrimlade
2 msk tomater, skalade urkärnade och tärnade (ett litet undantag du får unna dig)
1 msk hackad koriander
6 dl ekologisk fiskbuljong
2 msk soja
800 g slätvarsfiléer
några msk olivolja
salt
lite Thai fisksås
lite citronjuice
50 g laktosfritt smör

Skölj spenaten och riv stora blad i mindre bitar.
Strimla sockerärtorna och fänkålen tunt. Strimla basilikan. Skålla och skala tomaterna, kärna ur dem och tärna köttet. Hacka koriandern.

Koka upp fiskbuljong och soja i en kastrull. Koka ner till hälften.

Sätt grillen på högsta temperatur.

Pensla slätvarsfiléerna med olivolja och salta. Grilla tills den är klar. Det tar bara någar minuter.
Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna med höga kanter. Häll i olivolja. Woka fänkål och sockerärtor hastigt. Tillsätt spenat, basilika, fisksås, citronjuice och rör om hastigt. Lägg upp på tallrikar.

Tillsätt smör till den kokande buljongen. Smält och tillsätt sedan tomater och koriander.

Lägg fisken ovanpå det wokade på tallrikarna. Häll över såsen. Njut!

Detta underbar recept är lånat från boken ”Maten från havet” av Tomas Tengby

Kommentera