Svensk falafel

6 personer

500 g torkade gula ärtor
2 knippen (eller några msk fryst) persilja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
2 tsk salt
0,5-1 dl vatten
0,5 dl vetemjöl, glutenfritt eller bovetemjöl
rapsolja att fritera i

Låt ärtorna ligga i blöt över natten, gärna ett dygn. Mixa ärtorna i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Forma stora runda bollar och stek dom på medelvärme i rikligt med olja. Servera tillsammans med pitabröd, grovriven morot, strimlad vitkål, rödlöksbåtar och vitlökssås (yoghurt och pressad vitlök).

Tänk på att du som kör detox inte ska äta pitabröd som är gjord på vetemjöl. Och att välja en youghurt med levande bakteriekultur eller liknande till vitlökssåsen. Här är ett  recept på glutenfritt pitabröd.

Smaklig spis!

Recept och bild är hämtat från pickipicki.se.
Ursprungsrecept på svensk falafel finner du i receptboken Majas Klimatmat.

Kommentera