Såhär gör du

Hem > Såhär gör du

Såhär gör du din detox

Då detox är ett samlingsbegrepp som tar upp om hur kroppen kan renas finns det ingen guide som gäller alla metoder. Vår inställning är att naturlig och vitaminrik mat under detoxen är en viktig förutsättning för att göra en nystart från onyttigare vanor.

Vi kommer på denna sida presentera generella tips som gör detoxen lättare för dig!

Detox-schema

Före

När vi förändrar vanor är planering en av de viktigaste faktorerna. Se till att ha tydliga listor på vad du får och inte får äta och dricka. Förbered dig mentalt på att uppleva en rastlöshet när dina dagliga kickar uteblir och trappa ner succesivt på kaffe och socker.

Trappa succesivt ner på livsmedel du valt att undvika. Om du lever tillsammans med andra är standardtipset att hålla din detox ”för dig själv”. Naturligtvis äter barnen det som det bjuds i vanliga fall.

Förbered handlingen

Vi rekommenderar att du har handlat hem mellanmål som finns till hands när suget efter något litet att äta slår till (exempelvis osaltade nötter, hemmagjorda bars och grönsaksstavar). Köp genomgående ekologiska och naturliga produkter!

Ät inte processad mat med långa innehållsförteckningar!

Detox – hur gör man enligt de olika metoderna?

Det är skillnad på helfasta eller halvfasta när vi pratar om detox. Här är skiljelinjen mellan metoderna.

Helfasta

Med denna variant intar du endast föda via dryck. Det är alltså juicer, citronvatten och örtte som gäller.

Halvfasta

Här äter du två måltider per dag och kompletterar detta med juicer, smoothies och téer.

Detox - Hur länge ska jag hålla i?

Det är helt upp till dig och syftet med detoxen. Många väljer att avväga detta mot hur själva intaget av kosten är upplagt. En striktare diet bör hållas i kortare tid (ofta görs då en så kallad tre dagars detox) medan än en mer frikostig detox kan hållas i upp till en månad. Säkerställ att du får i dig tillräckligt med näring och energi!

Detox – vad får man äta?

Vi förespråkar en vegetarisk kost fullmatad med vitaminer och nyttiga näringsämnen under detoxperioden. Du kanske känner att det är dags för en ”grön och nyttig period” efter en period med lite väl mycket snabbmat, alkohol och kolhydrattunga måltider?

Efter detoxen

I takt med att tiden går kommer du märka att suget efter de ”artificiella produkterna” avtar. Vi människor är anpassar oss snabbt efter nya vanor.

De flesta som genomgår en ”grön detox” lär känna sin kropp bättre än innan och lär känna vad som påverkar kroppen positivt. Detta leder in sin tur till förnyad energi!